AQBiH
ASOCIJACIJA ZA KVALITET U BOSNI I HERCEGOVINI
АСОЦИЈАЦИЈА ЗА КВАЛИТЕТ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ
BOSNIA AND HERZEGOVINA QUALITY ASSOCIATION


71000 Sarajevo, Topal Osman Paše 18A, Tel./Fax. +387 33 655 055
This page in English...
     

Novosti
  Novosti
Arhiva novosti
O nama
  O nama
Ovlaštena lica
Osnivači
Misija, vizija, ciljevi
Kontakti
Članovi Asocijacije
  Kolektivni članovi (pravna lica)
Individualni članovi (fizička lica)
Učlanite se
  Pristupnica za fizička lica
Pristupnica za pravna lica
Članarina
Dokumenti
  Statut Asocijacije
Poslovnik o radu Upravnog odbora
Poslovnik o radu Osnivačke skupštine
Odluka o osnivanju
Samo za članove
Projekti
  Državna nagrada za kvalitet
Obrazovanje za kvalitet
Konferencije
  Konferencija kvaliteta u BiH
Naučno-stručni skup Kvalitet
Konferencije drugih organizacija
Linkovi
  Korisni linkovi
Certificirane organizacije u BiH (vanjski link)
Tijela za certificiranje koja djeluju u BiH (vanjski link)

Zlatni sponzor:
BH Telecom d.d.


This Assistance is
from the American People:
FIRMA project
Novogodišnja čestitka 25.12.2011
Asocijacija za kvalitet u Bosni i Hercegovini svim svojim članovima želi sretne i uspješne nastupajuće praznike.
Nadamo se da će Vam Nova 2012. godina donijeti zdravlje, sreću i poslovni uspjeh.
Očekujemo da ćete i u narednoj godini aktivno učestvovati u aktivnostima Asocijacije, kako bismo zajednički doprinijeli ostvenju našeg cilja: razvoja ideje kvaliteta u Bosni i Hercegovini. 2012
Najava 56. svjetskog kongresa o kvalitetu 15.11.2011
EOQ

56th EOQ Congress – DGQ Conference 2012 – FQS Research Conference 2012
June 14th and 15th 2012 in Frankfurt am Main, Germany

Od 14. do 15. juna 2012. u Frankfurtu na majni, u Njemačkoj, održat će se 56. kongres o kvalitetu u organizaciji EOQ, DGQ i FQS sa temom „Made in Quality. Made for success.”
Više informacija o Kongresu je dostupno na stranici www.quality2012.de.

Održana VI konferencija kvaliteta u Bosni i Hercegovini 15.11.2011
Od 9. do 11. novembra je u Tuzli uspješno održana trodnevna 6. Konferencija kvaliteta u BiH pod nazivom "Kvalitet – ulaznica u društvo uspješnih". Bila je to odlična prilika za susrete i razmjenu iskustava svih aktera u sistemu kvaliteta, od direktora i vlasnika preduzeća, menadžera kvaliteta, konsultanata, do organizacija i institucija koje na bilo koji način učestvuju u implementaciji sistema upravljanja kvalitetom, u cilju jačanja svijesti, promovisanja i demonstriranja prednosti i važnosti kvaliteta za konkurentnost bh. privrede. Na konferenciji je učestvovalo 76 učesnika iz organizacija i institucija iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Pokrovitelji Konferencije su bili Vanjskotrgovinska komora BiH i Asocijacija poslodavaca BiH. Konferencija je uspješno organizovana zahvaljujući podršci sponzora: Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta; BH Telecom d.d.; Kap d.o.o. Sarajevo; Menprom d.o.o. Tuzla i Institut za privredni inženjering d.o.o. Zenica.
Prezentacije s Konferencije su dostupne na ovom linku, detaljniji pregled događanja i zaključci su dostupni na stranici projekta, a galerija fotografija se može pogledati na web stranici Asocijacije.
Tuzla
13. međunarodni simpozij o kvaliteti "KVALITETA I DRUŠTVENA ODGOVORNOST" 15.11.2011
HDMK Trinaesti međunarodni Simpozij o kvaliteti „KVALITETA I DRUŠTVENA ODGOVORNOST“ održat će se od 15.-16. ožujka 2012., u Solinu. Organizator simpozija je Hrvatsko društvo menadžera kvalitete.
Pozivaju se svi koji žele sudjelovati s pisanim radom, prezentacijom ili posterom da prijave naslov i sažetak svojeg rada do 15. studenoga 2011. na e-mail adresu: info@hdmk.hr Završeni radovi zaprimaju se do 15. siječnja 2012. i nakon pozitivne recenzije i pripreme bit će objavljeni u Zborniku radova Simpozija.
Više informacija na stranici www.hdmk.hr
Naučno stručni skup "SISTEM KVALITETA USLOV ZA USPEŠNO POSLOVANJE I KONKURENTNOST" 15.11.2011
AKSS

XIII po redu Naučno stručni skup pod nazivom “SISTEM KVALITETA USLOV ZA USPEŠNO POSLOVANJE I KONKURENTNOST” će biti održan 24. - 26.11.2011. godine u Hotelu Breza u Vrnjačkoj Banji, sa ciljem razmene znanja, ideja, iskustava i unapređenja implementacije kvaliteta u našim poslovnim sistemima.
Organizator skupa je Asocijacija za kvalitet i standardizaciju Srbije.
Više informacija na stranici www.aqss.rs

Najava VI konferencije kvaliteta u Bosni i Hercegovini 28.09.2011
Organizacija Ujedinjenih nacija je 1989. godine proglasila drugi četvrtak u novembru "Svjetskim danom kvaliteta". Tim povodom, Evropska organizacija za kvalitet (EOQ) od 1995. godine svakog novembra obilježava Evropsku nedjelju kvaliteta nizom manifestacija, u cilju jačanja svijesti, promovisanja i demonstriranja prednosti i važnosti kvaliteta za konkurentnost evropske privrede. Asocijacija za kvalitet u BiH, kao nacionalni predstavnik Bosne i Hercegovine u EOQ, svjetski dan i evropsku nedjelju kvaliteta  ove godine obilježava organizovanjem Šeste konferencije kvaliteta u BiH.

Hotel TuzlaKonferencija će se ove godine održati u Tuzli, od 9. do 11. novembra, pod motom "Kvalitet - ulaznica u društvo uspješnih". Organizatori konferencije su Asocijacija za kvalitet u BiH i preduzeće Privredna štampa iz Sarajeva, a pokrovitelji su Vanjskotrgovinska/spoljnotrgovinska komora BiH i Asocijacija poslodavaca BiH. Zlatni sponzor projekta "Unapređenje kulture kvaliteta u BiH i dodjela Državne nagrade za kvalitet", u okviru kojeg se ova konferencija organizuje, je preduzeće BH Telecom.
Godišnja skupština Asocijacije za kvalitet u Bosni i Hercegovini 14.06.2011
Za vrijeme 7. naučno-stručnog skupa "Kvalitet 2011" održana je i Redovna godišnja skupština Asocijacije za kvalitet u BiH. Na Skupštini su usvojeni izvještaj o radu i plan rada za naredni period, te je izabrano novo rukovodstvo Asocijacije. Za predsjednika Asocijacije ponovo je izabran mr.sc. Milenko Raguž, podpredsjednici su Zineta Ćemerlić i dr.sc. Mile Milekić, a funkciju sekretara Asocijacije će i naredne dvije godine obavljati dr.sc. Samir Lemeš. U Upravni odbor Asocijacije imenovani su mr.sc. Mirsada Adembegović, prim.dr. Fahrudin Kulenović, mr.sc. Ismet Pašalić, dr.sc. Safet Brdarević i Goran Tešanović. Za predsjednika nadzornog odbora imenovan je Midhat Ćehajić, a za podpredsjednike Silvana Marić i Venan Hadžiselimović. Funkciju Predsjednice Skupštine Asocijacije i dalje će obavljati mr.sc. Mara Bokić, sa podpredsjednicima Mirsadom Begićem i Slavkom Kovačevićem.
Najznačajnije aktivnosti Asocijacije za naredni period su organizovanje Šeste konferencije kvaliteta u BiH, koja će se ove godine održati 8. novembra u Tuzli, nastavak saradnje s Privrednom štampom na projektu "Unapređenje kulture kvaliteta u BiH i dodjela Državne nagrade za kvalitet", te uspostavljanje EOQ-PRU sheme za obrazovanje i certificiranje menadžera kvaliteta u BiH.
Kvalitet 2011 14.06.2011
Quality 2011U hotelu Stella u Neumu, od 1. do 3. juna održan je Sedmi naučno-stručni skup "Kvalitet 2011". Na Skupu je prezentovano 189 radova, pripremljenih od strane 334 autora iz 20 zemalja, a radovi su klasifikovani u jednu od 4 tematske oblasti: kvalitet u privredi, kvalitet u obrazovanju, kvalitet u javnom sektoru, i normativna regulativa u kvalitetu.
Skup je ove godine otvorio premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak, nakon čega su uslijedili uvodni referati koje su ove godine prezentirali Boris Ćurković iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i Aida Habul sa Univerziteta u Sarajevu.
Sponzor ovogodišnjeg Skupa je i ove godine bio BH Telecom, a pokrovitelji su bili Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Vanjskotrgovinska komora BiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, te Grad Zenica.

Više informacija je dostupno na web stranici www.quality.unze.ba.
Neum 2011
Najava 55. svjetskog kongresa o kvalitetu 06.06.2011
EOQ
Budimpešta, Mađarska, 2011:
18. juni: Technical Working Group (TWG) meeting
19. juni: Personnel Registration Unit (PRU) meeting, EX Board meeting
20. juni: General Assembly meeting, EOQ members’ presidential meeting
21-22. juni: 55th EOQ Congress
22. juni: European Quality Leader (EQL) Award 2010, World Alliance for Quality (WAQ) meeting
Znanstveno-stručni skup sa temom "Mjeriteljstvo i stanice tehničkih pregleda u sistemu sigurnosti saobraćaja" 30.05.2011
IPIPod pokroviteljstvom premijera Vlade Federacije BiH, 27.05.2011.godine u hotelu „Zenica“ u organizaciji Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Instituta za privredni inžinjering Zenica - stručne institucije za nadzor rada stanica tehničkih pregleda vozila u Federaciji BiH, održan je međunarodni znanstveno-stručni skup sa temom „Mjeriteljstvo i stanice tehničkih pregleda u sistemu sigurnosti saobraćaja“. Cilj skupa je analiza dostignutog nivoa realizacije projekta uvezivanja stanica tehničkih pregleda u Federaciji BiH u jedinstven sistem, kao i poboljšanje stanja sigurnosti saobraćaja. Ovaj znanstveno stručni skup ima za cilj da istakne neophodnost poboljšanja ekoloških aspekata okoliša sa pozitivnim radom stanica za tehnički pregled vozila, kao i da se kroz teme mjeriteljstva istakne uloga ove oblasti kako na stanicama tehničkih pregleda vozila tako i u svim sferama našeg života.
Učesnici skupa organizovanog povodom 20. maja, Dana mjeriteljstva bili su: predstavnici federalnih i kantonalnih ministarstava prometa, predstavnik ministarstva saobraćaja i veza RS-a, predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova,inspektora federalne uprave za inspekcijske poslove kao i kantonalnih uprava iz oblasti praćenja saobraćaja Asocijacije za kvalitet BiH, Instituta za mjeriteljstvo BiH, Instituta za standardizaciju BiH, univerzitetskih radnika, direktora ovlaštenih laboratorija za baždarenje opreme, predstavnik Centar za vozila Hrvatske kao i predstavnici Centra za vozila Široki Brijeg i voditelji stanica tehničkih pregleda u Federaciji BiH.
Učesnici su slušali prezentacije sljedećih tema: Utjecaj rada stručne institucije i stanica tehničkih pregleda vozila na sigurnost saobraćaja, Strategija sigurnosti saobraćaja, Neusklađenost postojeće zakonske regulative u oblasti tehničkih pregleda vozila, Primjena standarda u mjeriteljstvu i Razvoj i unapređenje ekološke svijesti.
Više o skupu se može naći na stranici Instituta za privredni inženjering www.ipi.ba.
Godišnja skupština Asocijacije za kvalitet u Bosni i Hercegovini 15.05.2011
Sedma (izborna) godišnja Skupština Asocijacije održat će se u Neumu, 2. juna 2011. godine, za vrijeme Konferencije "Kvalitet 2011", u hotelu Stella u Neumu, u vremenu od 14,30 do 15,00 sati.
Pozivamo sve članove Asocijacije da nam pošalju svoje prijedloge za imenovanja u Asocijaciji.
Kvalitet 2011 01.02.2011
Produžen je rok za prijavu abstrakta radova za 7. naučno-stručni skup Kvalitet 2011 - Quality 2011, koji će se održati u Neumu, od 1. do 4. juna 2011. godine.
Organizacioni odbor poziva sve zainteresovane autore i učesnike da abstrakte radova (najviše do 100 kucanih riječi) pošalju najkasnije do 28.02.2011. godine.

Članovi Asocijacije za kvalitet u BiH imaju 10% popusta na kotizaciju za učešće na Skupu.

Više informacija je dostupno na web stranici www.quality.unze.ba.
Seminar "Sistemi upravljanja ISO/IEC 27001:2005 i ISO 9001:2008" 28.01.2011
Asocijacija za kvalitet BiH i Institut za privredni inženjering su organizovali Seminar iz oblasti sistema upravljanja ISO/IEC 27001:2005 i ISO 9001:2008.
Seminar je održan u Sarajevu, u hotelu Bosnia, u četvrtak, 27.1.2011. godine. Seminaru je prisustvovalo 27 učesnika, uglavnom profesionalaca za informacione tehnologije i menadžera sistema kvaliteta. Učesnici su bili iz oblasti telekomunikacija, državnih agencija i institucija i bankarstva.
Fotografije sa seminara su dostupne na ovom linku.Fotografije sa seminara
Sufinansiranje troškova konsultantskih usluga 17.01.2011
SerdaSarajevska regionalna razvojna agencija SERDA je objavila javni poziv za učešće u programu uvođenja EU standarda u preduzeća metalske industrije.
Poziv je namijenjen preduzećima metalske industrije sa područja Sarajevske makroregije koja, u cilju unapređenja svog poslovnog procesa i proizvodnih performansi, planiraju uvesti jedan od sljedećih EU standarda:
- ISO 9001 – Sistem upravljanja kvalitetom
- ISO 14001 – Sistem upravljanja okolišem
- OHSAS 18001 – Sigurnost na radu
Program će se implementirati kroz projekat Evropske unije „Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u metalnoj industriji kroz uvođenje novih tehnologija i zanimanja, implementaciju EU standarda i jačanje izvoznih sposobnosti „EUMETAL“ koji implementira SERDA d.o.o. Sarajevo. Program podrazumijeva sufinansiranje troškova konsultantskih usluga do 70% za 10 preduzeća sa područja Sarajevske makroregije iz sredstava projekta. Troškove u visini od 30% snosila bi sama preduzeća koja budu uvrštena u program po ovom Javnom pozivu.
Više o javnom pozivu na stranici www.serda.ba.
Poziv na seminar 13.01.2011
Poziv na seminarAsocijacija za kvalitet BiH i Institut za privredni inženjering vas pozivaju na Seminar iz oblasti sistema upravljanja ISO/IEC 27001:2005 i ISO 9001:2008.
Zaštita informacija je postala bitan segment rada svih organizacija, kao što se može vidjeti iz velikog broja sigurnosnih incidenata koji uključuju i „curenje“ informacija. Ovakvi incidenti za sobom uvijek nose i velike gubitke za organizaciju, kako finansijske, tako i reputacijske. ISO/IEC 27001:2005 je međunarodno priznat standard koji pomaže organizacijama da zaštite osjetljive informacije kroz strukturirano upravljanje informacionim sistemima, ljudima i procesima. Cilj seminara je da pripremi učesnike za stjecanje neophodnih znanja i alata za implementaciju ISO/IEC 27001:2005 u svojim organizacijama. Posebna pažnja će se posvetiti uvođenju sistema upravljanja zaštitom informacija u organizacijama koje su uvele ili namjeravaju uvesti sistem upravljanja kvalitetom po standardu ISO 9001:2008, te vezi između ova dva standarda.
Više o seminaru možete saznati na ovom linku.

Asocijacija za kvalitet u BiH je
EOQ National Representative Organization

EOQ


"Nema kvaliteta bez kvalitetne okoline. ´Lanac kvaliteta´ povezuje sve ekonomske i društvene igrače. Kvalitet je briga svakoga i zahtjeva da svako bude uključen u taj lanac"
(Evropska Povelja o kvalitetu, Pariz, 23.10.1998)
"Potrebno je da privrednici poboljšaju svoje menadžerske sposobnosti, dok javna administracija mora omogućiti stvaranje ambijenta pogodnog za podršku održivog razvoja društva."
(Evropska vizija kvaliteta, januar 2000)
Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine, svijesno svoje uloge u promociji ideje kvaliteta na prostoru Bosne i Hercegovine, usvaja slijedeću
DEKLARACIJU O KVALITETU
kojom potvrđuje svoje iskreno opredjeljenje da se na putu ka evropskoj integraciji zalaže za doslijednu primjenu evropskih ideja, načela, principa i standarda.

(Sarajevo, 6. novembar 2001)
    Webmaster | Ažurirano 10/24/2012