AQBiH
ASOCIJACIJA ZA KVALITET U BOSNI I HERCEGOVINI
АСОЦИЈАЦИЈА ЗА КВАЛИТЕТ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ
BOSNIA AND HERZEGOVINA QUALITY ASSOCIATION


71000 Sarajevo, Topal Osman Paše 18A, Tel./Fax. +387 33 655 055
This page in English...
     

Novosti
  Novosti
Arhiva novosti
O nama
  O nama
Ovlaštena lica
Osnivači
Misija, vizija, ciljevi
Kontakti
Članovi Asocijacije
  Kolektivni članovi (pravna lica)
Individualni članovi (fizička lica)
Učlanite se
  Pristupnica za fizička lica
Pristupnica za pravna lica
Članarina
Dokumenti
  Statut Asocijacije
Poslovnik o radu Upravnog odbora
Poslovnik o radu Osnivačke skupštine
Odluka o osnivanju
Samo za članove
Projekti
  Državna nagrada za kvalitet
Obrazovanje za kvalitet
Konferencije
  Konferencija kvaliteta u BiH
Naučno-stručni skup Kvalitet
Konferencije drugih organizacija
Linkovi
  Korisni linkovi
Certificirane organizacije u BiH (vanjski link)
Tijela za certificiranje koja djeluju u BiH (vanjski link)

Zlatni sponzor:
BH Telecom d.d.


This Assistance is
from the American People:
FIRMA project
Održana 7. konferencija kvaliteta u BiH 1.12.2012
Evropska nedjelja kvaliteta i svjetski dan kvaliteta i ove godine u BiH su obilježeni organizovanjem konferencije kvaliteta u BiH, koja se pod motom "Kvalitet kao ključni faktor poslovanja" održala u Čapljini, u Hotelu Mogorjelo, od 7. do 9. novembra. Organizatori konferencije bili su Asocijacija za kvalitet u BiH i Privredna štampa d.o.o. Sarajevo, a sve se odvijalo pod pokroviteljstvom Vanjskotrgovinske komore BiH i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Ovo je sedma po redu konferencija, a prethodne su održane u Neumu, Tešnju, na Jahorini, u Sarajevu, Bihaću i Tuzli. Mjesto održavanja naredne, osme konferencije će vjerovatno biti Banja Luka ili Trebinje.
Foto galerijaKonferencija je započela okruglim stolom "Validnost BH certifikata za izvoznike - akreditacija bh. laboratorija za prehrambene proizvode", na kojem je prisustvovalo više od 30 učesnika, predstavnika institucija infrastrukture kvaliteta i certifikacijskih kuća iz cijele BiH, kao i gosti iz Hrvatske.
Sedmu konferenciju kvaliteta u BiH pozdravnim govorom otvorio je načelnik Općine dr. Smiljan Vidić. Anita Bešker, dopredsjednica Društva menadžera kvalitete Hrvatske, iskoristila je priliku da sugeriše održavanje regionalne konferencije kvaliteta, kako bi se razmjenivala iskustva susjednih zemalja u ovoj oblasti. Za to, istakla je, ne treba čekati zakonsku regulativu i političare. U Hrvatskoj ovakve skupove već godinama prate predstavnici ministarstava, a na ovoj konferenciji nedostaju predstavnici brojnih resornih ministarstava iz BiH.
Foto galerijaPrvi dan Konferenciju je pratilo preko 100 učesnika iz oblasti kvaliteta iz BiH i Hrvatske, a glavna tema je bila vezana za sisteme kvaliteta u prehrambenoj industriji.
Drugi dan Konferencije govorilo se o temama vezanim za upravljanje znanjem i ljudskim resursima, te o poticajima malim i srednjim preduzećima za certificiranje proizvoda i sistema upravljanja kvalitetom. Najveći broj prezentacija bio je vezan za sigurnost informacionih sistema prema seriji standarda ISO 27000.
Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona prisutnima su prezentirali dosadašnje i planirane buduće poticaje ovih ministarstava za mala i srednja preduzeća.
Zlatni sponzor i ove Konferencije je bio BH Telecom. Projekt su medijski podržali: Federalni Radio, Oslobođenje, Fena i Novi Reporter. Prijatelji Konferencije su: Podravka, Ledo, Lasta, Nestle Dolce Gusto, Podrumi Andrija, Orbico, AD Plus, No+Vello, DM, Nivea, Vina Zadro, Hotel Mogorjelo, Općina Čapljina, Regerenarcija, Vinarija Rebac i Vina Matić. 
Prezentacije s Konferencije su dostupne na ovom linku, detaljniji pregled događanja i zaključci su dostupni na stranici projekta, a galerija fotografija se može pogledati na web stranici Asocijacije.
Finalni program 7. konferencije kvaliteta u BiH 31.10.2012
7. konferencija kvaliteta u BiHDanas je utvrđen Finalni program 7. konferencije kvaliteta u Bosni i Hercegovini, "Kvalitet kao ključni faktor poslovanja", sa temama i imenima predavača.
Finalni program je dostupan na ovoj stranici, a još jednom pozivamo sve zainteresovane da se prijave za učešće na Konferenciji.
Krajnji rok za prijavu učesnika je ponedjeljak, 5.11.2012.
Kvalitet 2013 - Quality 2013 24.10.2012
Quality 2013Objavljen je prvi poziv za prijavljivanje radova za 8. naučno-stručni skup s međunarodnim učešćem Kvalitet 2013 - Quality 2013, koji će se održati u Neumu, od 6. do 8. juna 2013. godine.
Organizacioni odbor poziva sve zainteresovane autore i učesnike da abstrakte radova (najviše do 100 kucanih riječi) pošalju najkasnije do 28.02.2013. godine.

Članovi Asocijacije za kvalitet u BiH imaju 10% popusta na kotizaciju za učešće na Skupu.

Više informacija je dostupno na web stranici www.quality.unze.ba.
Na web stranici Skupa su od danas dostupna za download 752 rada objavljena u Zbornicima s prethodnih Skupova.
VIII skupština i VII konferencija kvaliteta u Bosni i Hercegovini 17.10.2012
Konferencija kvaliteta Osma godišnja (redovna) Skupština Asocijacije održat će se u četvrtak, 8. novembra/studenog 2012, od 13:30 do 14:00 sati,  u hotelu "Mogorjelo" u Čapljini, u okviru Sedme konferencije kvaliteta u BiH. Pozivamo sve članove Asocijacije da učestvuju u radu Skupštine. Također Vas obavještavamo da svoje prijedloge za članstvo u organima Asocijacije (Upravni odbor, Nadzorni odbor, predsjednik, podpredsjednici, sekretar) možete poslati na e-mail adresu sekretara Asocijacije slemes@mf.unze.ba, kako bi smo na vrijeme mogli pripremiti materijale za izbornu skupštinu.

Asocijacija za kvalitet u BiH, kao nacionalni predstavnik BiH u EOQ, svjetski dan i evropsku nedjelju kvaliteta obilježava organizovanjem Sedme Konferencije kvaliteta u BiH, na kojoj očekujemo učešće oko 200 učesnika, menadžera kvaliteta, direktora i vlasnika kompanija, te gostiju iz susjednih zemalja. Konferencija će se ove godine održati u Čapljini, u hotelu "Mogorjelo", od 7. do 9.11.2012. pod sloganom "Kvalitet kao ključni faktor poslovanja". Program Konferencije, obrazac za prijavu i više informacija o Konferenciji možete naći na web stranici projekta www.kvalitet.ba. Ovom prilikom vas pozivamo da do 30.10.2012 prijavite svoje učešće na Konferenciji.
Sastanak Upravnog odbora 13.09.2012
XXII sjednica Upravnog odbora Asocijacije za kvalitet u Bosni i Hercegovini održana je 07.09.2012. godine /petak/ u 11,00 sati u prostorijama Instituta za standarde BiH, Istočno Sarajevo.
Dnevni red:
 1. Usvajanje zapisnika sa XX sjednice
 2. Izvršenje zaključaka sa XX sjednice UO AQBiH
 3. Finansijski izvještaj Asocijacije za 2011. godinu
 4. Finalni izvještaj o realizaciji USAID-Sida FIRMA  projekta "Članstvo u EOQ"
 5. Imenovanje organizacionog odbora za 7. konferenciju kvaliteta (Čapljina, 8.11.2012)
 6. Projekat Državne nagrade za kvalitet
 7. Pokretanje postupka nacionalne akreditcije Asocijacije za certificiranje osoblja
 8. Učešće na generalnoj skupštini EOQ, Frankfurt 20.6.2012.
 9. Razmjena informacija 
Učešće na Generalnoj skupštini EOQ 19.06.2012
Asocijacija za kvalitet u BiH, koja ima prestižni status nacionalnog predstavnika Bosne i Hercegovine u EOQ, pozvana je na učešće u radu Generalne skupštine EOQ, koja je održana u Frankfurtu, 13.6.2012. Predstavnik Asocijacije, dr. Samir Lemeš, učestvovao je u radu skupštine, na kojoj su usvojeni godišnji izvještaji za 2011, plan rada za 2012, kao i niz drugih dokumenata. Potvrđeno je imenovanje novih nacionalnih predstavnika za Holandiju i Finsku, kao i preliminarna aplikacija Bugarske.
Usvojena je i nova verzija dokumenta EOQ CoS 9000 (Requirements for Quality Management Personnel: Quality Management Representative, Quality Manager, Quality Auditor, Quality Lead Auditor), koji je dostupan članovima Asocijacije na stranici za članove.
Pokrenut je novi projekat COC certifikacije (Customer Oriented Company) koji će u ime EOQ voditi nacionalni predstavnik Turske u EOQ. Više o projektu možete saznati na stranici za članove.
U okviru članarine u EOQ, koju Asocijacija za kvalitet u BiH plaća svake godine, omogućeno je besplatno polaganje EOQ ispita na engleskom jeziku za jednog predstavnika Asocijacije godišnje, kod jednog od EOQ-PRU agenata. Pozivamo naše članove koji su zainteresovani za ovu ponudu, da se jave Upravnom odboru Asocijacije, kako bismo iskoristili ovu mogućnost.
General Assembly
Predsjednički sastanak EOQ (EOQ Presidential Meeting) je održan 14.6.2012, kad je uručena prestižna nagrada "Georges Borel". Ova nagrada se dodjeljuje pojedincima koji su svojim profesionalnim aktivnostima napravili izvanredna postignuća kroz uspješnu promociju i implementaciju kvaliteta na državnom nivou, i time stvorili vidljivi utjecaj u području kvaliteta na državnom ili evropskom nivou. Dobitnik predsjedničke EOQ Georges Borel nagrade za 2012 je Jacques McMillan, nedavno penzionisani voditelj Jedinice opće uprave za poduzetništvo i industriju u EU Komisiji. Proveo je gotovo svu svoju karijeru u području uklanjanja tehničkih barijera u trgovini, zakonodavstvu za sigurnost proizvoda i općenito slobodnom kretanju industrijske robe, i unutar EU i na međunarodnom nivou.
Presidential Meeting
Najava VII konferencije kvaliteta u Bosni i Hercegovini 08.06.2012
Konferencija kvalitetaOrganizacija Ujedinjenih nacija je 1989. godine proglasila drugi četvrtak u novembru "Svjetskim danom kvaliteta". Tim povodom, Evropska organizacija za kvalitet (EOQ) od 1995. godine svakog novembra obilježava Evropsku nedjelju kvaliteta nizom manifestacija, u cilju jačanja svijesti, promovisanja i demonstriranja prednosti i važnosti kvaliteta za konkurentnost evropske privrede. Asocijacija za kvalitet u BiH, kao nacionalni predstavnik Bosne i Hercegovine u EOQ, svjetski dan i evropsku nedjelju kvaliteta  ove godine obilježava organizovanjem Sedme konferencije kvaliteta u BiH.

Konferencija će se ove godine održati u Čapljini, od 7. do 9. novembra, pod motom "Kvalitet kao ključni faktor poslovanja". Organizatori konferencije su Asocijacija za kvalitet u BiH i preduzeće Privredna štampa iz Sarajeva. Zlatni sponzor projekta "Unapređenje kulture kvaliteta u BiH i dodjela Državne nagrade za kvalitet", u okviru kojeg se ova konferencija organizuje, je preduzeće BH Telecom.

Pozivamo sve članove Asocijacije za kvalitet u BiH da do 15.07.2012. pošalju prijedloge tema koje bi željeli prezentovati na Konferenciji.
Svoje prijedloge možete poslati Organizacionom odboru Konferencije.
MEĐUNARODNE KONFERENCIJE O KVALITETI U SRBIJI I HRVATSKOJ 07.06.2012
Hrvatsko društvo za kvalitetu organizovalo je 12. HRVATSKU KONFERENCIJU O KVALITETI i 3. međunarodni stručni i znanstveni skup pod motom "KVALITETOM DO USPJEŠNOG DRUŠTVA" u nacionalnom parku Brijuni od 10. do 12. svibnja 2012. godine. Na konferenciji je učestvovao predsjednik Asocijacije za kvalitet u BiH, mr. Milenko Raguž.
Brijuni
Jedinstveno udruženje Srbije za kvalitet (JUSK) povodom 50 godina postojanja Udruženja organizovalo je Međunarodnu konferenciju o kvalitetu ICQ 2012, u Beogradu, od 5. do 7. juna 2012. pod motom "Kvalitet za evropske i svetske integracije"
Na Konferenciji je, kao član međunarodnog počasnog komiteta Konferencije učestvovao dr. Samir Lemeš, sekretar Asocijacije za kvalitet u BiH.
Zbornik radova je dostupan članovima Asocijacije na adresi www.aqbih.ba/members/icq2012
ICQ 2012
Sastanak Upravnog odbora 23.03.2012
XXI sjednica Upravnog odbora Asocijacije za kvalitet u Bosni i Hercegovini će se održati 28.03.2012. godine /srijeda/ u 13,30 sati u prostorijama Instituta za standarde BiH, Istočno Sarajevo.
Za sjednicu je predložen sljedeći dnevni red:
 1. Usvajanje zapisnika sa XX sjednice
 2. Izvršenje zaključaka sa XX sjednice UO AQBiH
 3. Finansijski izvještaj Asocijacije za 2011. godinu
 4. Finalni izvještaj o realizaciji USAID-Sida FIRMA  projekta "Članstvo u EOQ"
 5. Imenovanje organizacionog odbora za 7. konferenciju kvaliteta (Čapljina, 8.11.2012)
 6. Projekat Državne nagrade za kvalitet
 7. Pokretanje postupka nacionalne akreditcije Asocijacije za certificiranje osoblja
 8. Učešće na generalnoj skupštini EOQ, Frankfurt 20.6.2012.
 9. Razmjena informacija 
Seminar "Sistemi upravljanja ISO/IEC 27001:2005 i ISO 9001:2008" 23.03.2012
U četvrtak, 22.03.2012. godine,Vanjskotrgovinska/spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Asocijacija za kvalitet BiH i Institut za privredni inženjering organizovali su seminar "Sistemi upravljanja ISO/IEC 27001:2005 i ISO 9001:2008". Seminar je održan u Sarajevu, u prostorijama Vanjskotrgovinske/spoljnotrgovinske komore BiH. Seminaru je prisustvovalo 9 učesnika.
Teme seminara:
 • Pregled serije standarda ISO 27000 - Samir Lemeš
 • ISO/IEC 27001:2005 i ISO 9001:2008 i njihova povezanost - Semir Selimović
 • Politika sigurnosti - Semir Selimović
 • RADIONICA: Izrada politike sigurnosti organizacije
  • Upravljanje analizom rizika - Enver Delić
  • Pregled zahtjeva po ISO 27001 i preporuka ISO 27005
  • Analiza rizika po MEHARI metodološkom okviru za direktno upravljanje rizikom:
   • Procjena rizika
   • Plan obrade rizika
   • Upravljanje rizikom
 • Plan sigurnosti organizacije - Enver Delić
Sistemi upravljanja
Poziv na seminar 21.02.2012
SeminarVanjskotrgovinska/spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Asocijacija za kvalitet BiH i Institut za privredni inženjering vas pozivaju na seminar iz oblasti sistema upravljanja ISO/IEC 27001:2005 i ISO 9001:2008. Predavači su priznati stručnjaci iz navedenih oblasti.
Ovo je jedinstvena prilika za zainteresovane da usvoje nova znanja i utvrde postojeća iz oblasti upravljanja sigurnošću informacija, sa posebnim osvrtom na usklađenost sa sistemom upravljanja kvalitetom i primjere iz prakse nastale tokom implementacije sistema i certificiranja po standardima ISO/IEC 27001:2005 i ISO 9001:2008.
Seminar će se ove održati u Sarajevu, 22.3.2012. u prostorijama Vanjskotrgovinske/spoljnotrgovinske komore BiH.
Rok za prijavu učesnika je 16.3.2012.

Više informacija o Seminaru >>

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O KVALITETI ICQ 2012 21.02.2012
JUSKJedinstveno udruženje Srbije za kvalitet (JUSK) povodom 50 godina postojanja Udruženja organizuje Međunarodnu konferenciju o kvalitetu ICQ 2012, u Beogradu, od 5. do 7. juna 2012. pod motom "Kvalitet za evropske i svetske integracije"
U okviru Konferencije bit će održane sljedeće manifestacije:
 1. 9th International UASQ Congress ’’BUSSINES EXCELLENCE’’
 2. 39th Annual UASQ Conference – Towards Integrated Management Systems - with six Special Conferences
  • 8th Special Conference - QM levels in certified organizations
  • 4th Special Conference - National Accreditation System - State of the Art
  • 8th Special Conference - Process modeling for integrated management systems
  • 9th Special Conference - European directives - applications in Serbia
  • 5th Special Conference - Developing BE and concurency of domestic enterpraces
  • 3rd Special Conference - National Metrology System - State of the Art
 3. 26th Annual Conference of UASQ STC for Pharmacy - Quality in Pharmacy - Future challenges
 4. 10th Conference of UASQ Science-Technical Committee (STC) for quality improvement in agriculture and veterinary medicine - ISO 22000 standards and QI in agriculture and veterinary
 5. 8th Conference of UASQ STC for quality improvement in health-care - QM model in health-care
 6. 7th Conference of UASQ STC for Quality Improvement in Military Industry - QI in MI
 7. 8th Conference of UASQ STC for Quality Improvement of Public Servicies - PS improvements.
 8. 8th International Conference of UASQ STC for six sigma - What is six sigma?
 9. 8th Conference of UASQ STC for accredited laboratories - Applications and development
 10. 6th Conference of UASQ STC for Quality Managers - Leadership and Leaders in QM (IMS)
Correspondence - Convention Secretariat:
Prof. Dr. Vidosav D. MAJSTOROVIĆ
JUSK
Kneza Miloša 9
11000 Beograd SERBIA
Phone/fax: ++ 381 11 32 36 266. Mobile: ++381 11 33 10 65
E - mail: jusk@EUnet.rs or vidosav.majstorovic@sbb.rs
Web site: www.jusk.org
12. HRVATSKA KONFERENCIJA O KVALITETI 21.02.2012
HDK

Hrvatsko društvo za kvalitetu poziva vas na
12. HRVATSKU KONFERENCIJU O KVALITETI i
3. ZNANSTVENI SKUP HRVATSKOG DRUŠTVA ZA KVALITETU
međunarodni stručni i znanstveni skup
pod motom
"KVALITETOM DO USPJEŠNOG DRUŠTVA"
Kvaliteta za najbolji učinak

Hotel Neptun - Istra, NP Brijuni od 10. do 12. svibnja 2012. godine
Više informacija na stranici www.hdkvaliteta.hr


Asocijacija za kvalitet u BiH je
EOQ National Representative Organization

EOQ


"Nema kvaliteta bez kvalitetne okoline. ´Lanac kvaliteta´ povezuje sve ekonomske i društvene igrače. Kvalitet je briga svakoga i zahtjeva da svako bude uključen u taj lanac"
(Evropska Povelja o kvalitetu, Pariz, 23.10.1998)
"Potrebno je da privrednici poboljšaju svoje menadžerske sposobnosti, dok javna administracija mora omogućiti stvaranje ambijenta pogodnog za podršku održivog razvoja društva."
(Evropska vizija kvaliteta, januar 2000)
Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine, svijesno svoje uloge u promociji ideje kvaliteta na prostoru Bosne i Hercegovine, usvaja slijedeću
DEKLARACIJU O KVALITETU
kojom potvrđuje svoje iskreno opredjeljenje da se na putu ka evropskoj integraciji zalaže za doslijednu primjenu evropskih ideja, načela, principa i standarda.

(Sarajevo, 6. novembar 2001)
    Webmaster | Ažurirano 05/06/2013