AQBiH
ASOCIJACIJA ZA KVALITET U BOSNI I HERCEGOVINI
АСОЦИЈАЦИЈА ЗА КВАЛИТЕТ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ
BOSNIA AND HERZEGOVINA QUALITY ASSOCIATION


71000 Sarajevo, Topal Osman Paše 18A, Tel./Fax. +387 33 655 055
This page in English...
     

Novosti
  Novosti
Arhiva novosti
O nama
  O nama
Ovlaštena lica
Osnivači
Misija, vizija, ciljevi
Kontakti
Članovi Asocijacije
  Kolektivni članovi (pravna lica)
Individualni članovi (fizička lica)
Učlanite se
  Pristupnica za fizička lica
Pristupnica za pravna lica
Članarina
Dokumenti
  Statut Asocijacije
Poslovnik o radu Upravnog odbora
Poslovnik o radu Osnivačke skupštine
Odluka o osnivanju
Samo za članove
Projekti
  Državna nagrada za kvalitet
Obrazovanje za kvalitet
Konferencije
  Konferencija kvaliteta u BiH
Naučno-stručni skup Kvalitet
Konferencije drugih organizacija
Linkovi
  Korisni linkovi
Certificirane organizacije u BiH (vanjski link)
Tijela za certificiranje koja djeluju u BiH (vanjski link)

Zlatni sponzor:
BH Telecom d.d.


This Assistance is
from the American People:
FIRMA project
Konferencije kvaliteta u Bosni i Hercegovini
Druga sedmica mjeseca novembra, počevši od 1995. godine, proglašena je Evropskom nedjeljom kvaliteta. Inicijator ove manifestacije i njen najbolji promotor je Evropska organizacija za kvalitet (EOQ). Tokom Nedjelje kvaliteta u svim evropskim zemljama promoviraju se vrijednosti kvaliteta i odvija se veliki broj aktivnosti koji doprinose razvoju svijesti evropske javnosti o važnosti kvaliteta u povećanju konkurentnosti evropske privrede.
Kao punopravni član Evropske organizacije za kvalitet (EOQ), Asocijacija za kvalitet u BiH (AQBiH) mjesec novembar obilježava kao Mjesec kvaliteta u BiH. Tim povodom se od 2006. godine redovno organizuju Konferencije kvaliteta BiH, koje svake godine okupe veliki broj učesnika. Do sada je Asocijacija uspješno organizovala sljedeće konferencije:
- 1. Konferencija kvaliteta Bosne i Hercegovine: "Sa kvalitetom ka evropskim integracijama", Neum (2006)
- 2. Konferencija kvaliteta Bosne i Hercegovine: "Ka modelu BH izvrsnosti", Tešanj (2007)
- 3. Konferencija kvaliteta Bosne i Hercegovine: "Oslobodimo sinergiju povezivanja", Jahorina (2008)
- 4. Konferencija kvaliteta Bosne i Hercegovine: "Državna nagrada za kvalitet u BiH", Sarajevo (2009)
Peta konferencija kvaliteta “Kvalitet za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine” će se održati u Bihaću, 9.11.2010. godine, u saradnji s preduzećem "Privredna štampa" iz Sarajeva. Više o 5. konferenciji možete naći na stranici www.kvalitet.ba.
IV Konferencija kvaliteta u Bosni i Hercegovini 30.10.2009
Povodom Evropske nedjelje kvaliteta, koja se ove godine obilježava od 9. do 15. novembra, Asocijacija za kvalitet u Bosni i Hercegovini organizuje IV Konferenciju kvaliteta u BiH. Prva Konferencija kvaliteta BiH "Sa kvalitetom ka evropskim integracijama" održana je 2006. god. u Neumu. Druga konferencija "Ka modelu BiH izvrsnosti" održana je 2007. godine u Tešnju. Treća konferencija "Oslobodimo sinergiju povezivanja" održana je na Jahorini 2008. godine.
IV Konferencija kvaliteta BiH, kao smotra dostignuća na polju kvaliteta u našoj zemlji, održava se 12. novembra 2009. god. u hotelu Evropa u Sarajevu. Tema Konferencije "Državna nagrada kvaliteta Bosne i Hercegovine" usmjerena je ka usaglašavanju stavova svih zainteresovanih subjekata o tome koji model državne nagrade je potreban Bosni i Hercegovini, koji su kriteriji i pravila za dodjelu te nagrade.
Uspostavljanjem Državne nagrade za kvalitet, poštujući i primjenjujući sve međunarodno prihvaćene standarde ponašanja i poslovanja, Bosna i Hercegovina potvrđuje da je njeno opredjeljenje ka evropskim integracijama izraz ozbiljnog strateškog nastojanja da se taj cilj, u dogledno vrijeme, zaista dostigne. Očekujemo da će ova Konferencija značajno doprinijeti postizanju tog cilja, jer će se na jednom mjestu naći, i o tome raspravljati, oko 100 predstavnika svih kompetentnih struktura na nivou države, te privrednih i drugih organizacija i institucija u BiH, koji su poruku sa kojom se obilježava ovogodišnja Evropska nedjelja kvaliteta: "Kvalitet čini razliku" (Quality makes the difference), shvatili kao izazov i poziv za akciju.
Program Konferencije (četvrtak, 12.11.2009, hotel "Evropa" Sarajevo):
10.00–11.00 Registracija učesnika  
11.00–11.20 Otvaranje Konferencije
11.20–11.30 Pozdravna obraćanja gostiju
11.30–12.10 Uvodno izlaganje: Državna nagrada za kvalitet BiH–Kako do nje?
12.10–12.20 Uloga države u promociji kvaliteta
12.20–12.30 Značaj Državne nagrade za kvalitet za privredu Bosne i Hercegovine
12.30–13.00 Kafe pauza
13,00–14,00 Očekivanja privrede od Državne nagrade za kvalitet BiH
14.00–14.30 Diskusija, usvajanje dokumenata i zatvaranje Konferencije
14.30–15.30 Druženje uz zajednički ručak
Online prijavu za učešće na Konferenciji možete popuniti do 9.11.2009
(nakon popunjavanja PDF obrasca, možete ga poslati tako da kliknete na tipku "submit form" u gornjem desnom uglu obrasca).

Press konferencija će se održati u ponedjeljak, 9.11.2009 u 11:00 sati
u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu (ul. Branislava Đurđeva 10, 5. sprat).

Registrovani učesnici IV Konferencije kvaliteta u Bosni i Hercegovini
>>
Pokrovitelji konferencije: Vijeće/Savjet ministara BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, Grad Sarajevo
Sponzori konferencije:
Grad Sarajevo, Zavod za ispitivanje kvalitete Mostar, Kakanj cement, Hifa Tešanj, Bosio Zenica, TÜVadria Sarajevo, Interquality Sarajevo, Cady Ilidža, Institut za privredni inženjering Zenica, BH Telecom d.d. Sarajevo, Zvečevo-Lasta Čapljina, Inspekt-RGH Sarajevo, RM-LH Zenica
IV Konferencija kvaliteta u Bosni i Hercegovini 10.11.2009
Press konferencija povodom IV Konferencije kvaliteta u BiH održana je u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, u ponedjeljak, 9.11.2009. godine.

Više o konferenciji na ovom linku:
- Mjesto održavanja Konferencije,
- Program Konferencije,
- Registrovani učesnici,
- Sponzori Konferencije,
- Organizacioni odbor


Pokrovitelji konferencije: Vijeće/Savjet ministara BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, Grad Sarajevo
Sponzori konferencije:
Grad Sarajevo, Zavod za ispitivanje kvalitete Mostar, Kakanj cement, Hifa Tešanj, Bosio Zenica, TÜVadria Sarajevo, Interquality Sarajevo, Cady Ilidža, Institut za privredni inženjering Zenica, BH Telecom d.d. Sarajevo, Zvečevo-Lasta Čapljina, Inspekt-RGH Sarajevo, RM-LH Zenica
Održana IV Konferencija kvaliteta u Bosni i Hercegovini 18.11.2009
Svjetski dan kvaliteta, 12. novembar, ove godine je obilježen IV Konferencijom kvaliteta u BiH "Državna nagrada za kvalitet", koja je održana u hotelu "Evropa" u Sarajevu.
Na Konferenciji je učestvovalo 63 predstavnika privrednih društava, državnih i nevladinih institucija, certifikacijskih kuća i drugih kompanija koje se bave kvalitetom ili su zainteresovane za promicanje ideje kvaliteta u svom poslovanju.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svim učesnicima Konferencije na aktivnom sudjelovanju, prijedlozima i sugestijama koje su dali vezano za uspostavljanje državne nagrade za kvalitet u BiH.

Također se želimo zahvaliti svim sponzorima: Grad Sarajevo, Zavod za ispitivanje kvalitete Mostar, Kakanj cement, Hifa Tešanj, Bosio Zenica, TÜVadria Sarajevo, Interquality Sarajevo, Cady Ilidža, Institut za privredni inženjering Zenica, BH Telecom d.d. Sarajevo, Zvečevo-Lasta Čapljina, Inspekt-RGH Sarajevo, RM-LH Zenica, bez kojih se ovakva manifestacija sigurno ne bi mogla realizovati.

Obzirom da svi učesnici Konferencije radi ograničenog vremena nisu mogli iznijeti svoje prijedloge, molimo Vas da nam dostavite prijedloge i sugestije za koje mislite da bi mogli doprinijeti uspostavljanju državne nagrade za kvalitet u BiH.

Prezentacije, diskusiju i zaključke sa Konferencije, listu učesnika i sponzora možete naći na ovom linku, a možete pogledati i galeriju fotografija s Konferencije.
III Konferencija kvaliteta Bosne i Hercegovine
III konferencija kvaliteta BiHAsocijacija za kvalitet u Bosni i Hercegovini i Vanjskotrgovinska komora BiH, povodom Evropska Nedjelje Kvaliteta, organizuju III Konferenciju kvaliteta Bosne i Hercegovine "OSLOBODIMO SINERGIJU POVEZIVANJA", na Jahorini, 7-8 novembra 2008.

PRELIMINARNI PROGRAM KONFERENCIJE:
Petak, 7.11.2008.

10.00-11.30 Sastanak Organizacionog odbora  
11.30-13.00 Sastanak Upravnog odbora AQBiH
13.00-15.00 Registracija učesnika
15.00-15.30 Otvaranje Konferencije
15.30-16.00 Pozdravna obraćanja gostiju
16.00-17.00 Uvodni referati
17.00-17.30 Kafe pauza
17.30-19.30 Prezentacija radova
20.00 - Druženje uz zajedničku večeru  
Subota, 8.11.2008.
09.00-10.00 Priprema dokumenata Konferencije
10.00-11.30 Diskusija o dokumentima
11.30-12.00 Kafe pauza
12.00-12.30 Usvajanje dokumenata Konferencije
12.30-13.00 Zatvaranje Konferencije

Više informacija >>

III Konferencija kvaliteta Bosne i Hercegovine
Poruka učesnika III konferencije kvaliteta BiHEvropska Nedelja kvaliteta i Svjetski Dan kvaliteta bili su neposredan povod i pogodna prilika da se na Trećoj Konferenciji kvaliteta Bosne i Hercegovine, koja se, u organizaciji Asocijacije za kvalitet u BiH i Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, održala 7-8. novembra na Jahorini, uz učešće oko 130 predstavnika zainteresovanih struktura, porazgovara o savremenim trendovima na području upravljanja kvalitetom, kao i o iskustvima i rezultatima Bosne i Hercegovine na njenom putu ka evropskim integracijama, gledano kroz prizmu kvaliteta. Na Konferenciji su se prvi put na jednom mjestu skupili i o tome raspravljali, predstavnici kompetentnih struktura na nivou države (Ministarstvo vanjske/ spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Institut za standardizaciju BiH, Institut za mjeriteljstvo BiH, Institut za akreditaciju BiH, Agencija za nadzor nad tržištem BiH, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH), predstavnici drugih institucija i udruženja iz Bosne i Hercegovine (Asocijacija za kvalitet u BiH, Ljekarska komora Kantona Sarajevo), kao i predstavnici privrednih i drugih organizacija iz Bosne i Hercegovine.

Poruka učesnika III konferencije kvaliteta BiH >>
Fotografije sa III konferencije kvaliteta BiH>>
Izvještaj sa III Konferencije Kvaliteta Bosne i Hercegovine "Oslobodimo sinergiju povezivanja", održane 7. i 8. novembra 2008. na Jahorini
Povodom evropske nedjelje kvaliteta i svjetskog dana kvaliteta, u organizaciji Asocijacije za kvalitet i Vanjskotrgovinske komore BiH, 07. i 08.novembra,2008.godine na Jahorini, održana je treća konferencija kvaliteta Bosne i Hercegovine. Moto konferencije " Oslobodimo sinergiju povezivanja"nedvosmisleno ukazuje na potrebu maksimalnog angažovanja svih relevantih institucija u BIH u procesu  evropske filozofije kvaliteta.
Uz ućešće oko 130 predstavnika zainteresiranih struktura razgovaralo se,ovog puta, o savremenim trendovima na području upravljanja kvaliteta kao i iskustvima i rezultatima Bosne i Hercegovine na njenom putu ka evropskim integracijama.
Prvi put na jednom mjestu odazvali se i o tome raspravljali predstavnici kompetetnih struktura na nivou države (Ministarstvo vanjske trgovine BIH,Institut za standardizaciju BiH,Institut za mjeriteljstvo BiH,Institut za akreditaciju BIH,Agencija za nadzor na tržištu BIH, VTK BIH, predstavnici drugih institucija i udruženja iz BiH(Asocijacija za kvalitet BIH,Ljekarska komora kantona BiH)kao i predstavnici privrednih i dr. organizacija iz BIH.
Generalna ocjena svih učesnika a i Organizacionog Odbora da je konferencija u potpunosti uspjela i opravdala očekivanja. Konstatovano je posebno, da BIH zaostaje u odnosu na zemlje okruženja i na EU. Da su te zemlje, između ostalog, donijele svoje Programe za poboljšanje kvaliteta, kao i odgovarajuće nagrade za kvalitet sa ciljem da pomognu u stvaranju uslova za poboljšanje konkuretnosti privrede.Pokretači i nosioci takvih aktivnosti su najviši organi vlasti tih zemalja. BiH je jedna od rijetkih koje nemaju državni Program kvaliteta i državnu nagradu za kvalitet u skladu sa evropskim kriterijima.
Polazeći od tih činjenica i neophodne potrebe za unapređenje i poboljšanja kvaliteta naših usluga i privrede u cjelini, kao i činjenice da posjedujemo solidnu infrastrukturu države( instituti za standarizaciju,mjeriteljstvo i akreditaciju, Agencije za nadzor nad tržištem i sl,)zaključeno je da treba što prije krenuti u izradi oba programa da bi se prikljućili evropskim integracijama. To bi bio pravi odgovor na sadašnje probleme i buduće izazove.
U to smislu je i Poruka konferencije, u kome je konstatovano da imamo potencijala i uz podršku najviših organa vlasti BiH i VTK BIH možemo realizirati ovaj zadatak.
Pismo za prijem jednog broja članova Asocijacije za kvalitetet sa porukom konferencije je upućeno Ministru M.Zirojeviću na upoznavanje sa molbom da se iznađu mogućnosti kako organizacione tako i finansijske prirode za izradu ova dva programa. Zbog velikih obaveza Ministra do susreta još nije došlo ali smo u stalnom kontaktu sa kabinetom Ministra. Nadamo se da će do susreta uskoro doći.

Organizacioni odbor Konferencije "Jahorina 2008"
II konferencija kvaliteta u BiH

KONFERENCIJA KVALITETA BOSNE I HERCEGOVINE

KA MODELU BIH IZVRSNOSTI

15-17 novembar 2007.

Kino dvorana Tešanj, Bosna i Hercegovina

U toku održavanja Konferencije bit će održana i IV Skupština Asocijacije za kvalitet u Bosni i Hercegovini.

 1. Ukupni broj izdatih certifikata u svijetu za standard ISO 9001:2000 na kraju 2005. godine iznosi 776.608, što je za 18% više nego prethodne godine; Certifikati su izdati u 161 zemlju, odnosno u 7 novih zemalja u odnosu na prethodnu godinu;
 2. Istovremeno, do kraja 2005. godine, ukupno je dodeljeno 111.162 certifikata ISO 14001, što predstavlja povećanje od 24% u odnosu na prethodnu godinu; Certifikati su dodeljeni organizacijama u 138 zemalja.
 3. Zanimljiv je i podatak da sektor usluga, sa 33% ISO 9001:2000 certifikata i 31% ISO 14001,  predstavlja najveći korisnik standarda.
Značaj ISO standarda, kao praktičnih alata za suočavanje sa današnjim izazovima globalizacije, bio je istaknut na Svjetskom Ekonomskom Forumu održanog u Davosu 26-30 januara 2005. godine. Tom prilikom je generalni sekretar ISO-a, g. Alan Bryden, podvukao da su  "internacionalni standardi jedan ključni alat za olakšanje međunarodne trgovine, za širenje znanja i za razmjenu tehnoloških prednosti i menadžerske dobre prakse.
Održana press konferencija Organizacionog odbora Konferencije kvaliteta u Bosni i Hercegovini
U prisustvu brojnih medijskih kuća, dana 08.11.2007 godine u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Sarajevu (adresa: ul. Branislava Đurđeva 10, mala sala u prizemlju) sa početkom u 13,00 sati održana je Konferencija za novinare Organizacionog odbora Konferencije kvaliteta u Bosni i Hercegovini. Press konferenciji prethodio je sastanak Organizacionog odbora na kome je analiziran tok priprema, usvojen finalni program Konferencije i finalizirane sve aktivnosti u vezi sa održavanjem Konferencije. Predstavnicima medija su se obratili:
 1. prof. Safet Brdarević, Predsjednik Asocijacije za kvalitet u BiH
 2. gosp. Milan Lovrić, Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH
 3. gosp. Adnan Mujagić, Predsjednik Organizacionog odbora Konferencije o kvalitetu 2007.
 4. gosp. Venan Hadžiselimović, ispred domaćina koferencije-općine Tešanj,
 5. gosp. Mićo Jančev, potpredsjednik AQBiH i predstavnik AQBiH u EOU.
Predstavnici medija su upoznati sa dosadašnjim radom, tokom aktivnosti i planiranim sadržajima u toku održavanja Konferencije za kvalitet 2007 koja se ove godine održava u Tešnju u periodu 15-17 novembra 2007., te ulogama Asocijacije za kvalitet u BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH kao suorganizatora ovog skupa. Naglašeno je da su sve pripremne aktivnosti urađene i da AQBiH i općina Tešanj spremno dočekuje ovu konferenciju. Na konferenciji će biti izloženo 3 uvodna izlaganja predstavnika EOQ i 11 radova domaćih autora, a očekuje se učešće preko 150 učesnika iz zemlje i inostranstva. Generalni sponzor konferencije je BH Telecom, a kao sponzori pomenuti su: Općina Tešanj, Vanjskotrgovinska komora, mašinski fakultet, RGH Inspekt i brojni drugi.

Informacija o aktivnostima AQBiH (doc, 254 kB) >>
Finalni program konferencije >>

Izvještaj sa II Konferencije kvaliteta BiH i IV Skupštine AQBiH

U Tešnju je u vremenu od 15 do 17 novembra održana II Konferencija kvaliteta Bosne i Hercegovine pod motom "KA MODELU BIH IZVRSNOSTI" u organizaciji Asocijacije za kvalitet BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH, te uz pomoć BH Telecoma d.d. Sarajevo, Općinskog vijeća Tešanj, RGH Inspekt d.d. Sarajevo, Energoinvesta dd Sarajevo, Mašinskog fakulteta u Zenici, TUV SAVA Ljubljana, TUV ADRIA Novo Sarajevo, Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu AKAZ, Instituta za privredni inženjering iz Zenice i drugih brojnih donatara kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na pomoći.
Konferenciji je prisustovalo oko 120 učesnika iz cijele BiH i svih zainteresiranih područja (privreda, obrazovanje, ministarstva, državne službe, idr.)
Konferencija je realizovana u tri dana a mi Vam u nastavku donosimo program konferencija sa materijalima koje su učesnici izložili na samoj konferenciji

Četvrtak, 15.11.2007.
15.00-17.00 Sastanak Organizacionog odbora Konferencije
17.00-19.00 Sastanak UO AQBiH
19.00 - Piće dobrodošlice

Petak, 16.11.2007.
08.30 - 09.30 Registracija učesnika
09.30 - 10.00 Otvaranje Konferencije i pozdravna obraćanja
10.00 - 11.30 Uvodna izlaganja
11.30 - 14.00 Pauza za ručak i obilazak
14.00 - 15.30 Skupština AQBiH
13.30 - 15.00 Pauza za ručak
15.30 - 16.00 Kafe pauza
16.00 - 19.30 Prezentacija radova, diskusija i prezentacija iskustava
20,00 -            Zajednička večera učesnika

Subota, 17.11.2007.
09.00 - 10.00 Priprema prijedloga zaključaka
10.00 - 11.00 Diskusija i usvajanje dokumenata konferencije
11.00 - 13.00 Obilazak znamenitosti Tešnja
13.00 - ......... Odlazak učesnika konferencije

Konferenciji su prisustovali i brojni zvaničnici među kojima posebno izdvajamo gosp. Mr. Marijan Jurića, Izvršnog podpredsjednika Evropske organizacije za kvalitet te Zoran Lekič, podpredsjednik Slovenačkog udruženja za kvalitet.
U uvodnom dijelu porered pomenutih kolega svoje izlaganje je dao i Mr. Mičo Jančev podpredsjednik AQBiH.
Izlaganja ovih kolega možete skinuti ovdje:
- Mr. Marijan Jurić (pdf, 427 kB)
- Zoran Lekič (ppt, 443 kB)
- Mr. Mičo Jančev - Od ISO 9000 do izvrsnosti (ppt, 928 kB)
- Informacija o aktivnostima AQBiH (doc, 61 kB)

U nastavku su gosti i ostali obišli znamenitosti Tešnja.

Od 14,00 do 16,30 održana je IV redovna Skupština AQBiH sa koje Vam donosimo Zapisnik i Odluku o formiranju Kluba biznis lidera.
Zapisnik
Odluka o formiranju Kluba biznis lidera (doc, 44 kB) >>

Od 16,00 do 18,00 izvršena je prezentacija prijavljenih radova za II Konferenciju kvaliteta. U nastavku se rad odvijao po sekcijama.

Trećeg dana konferencije doneseni su zaključci i Poruka učesnika konferencije koje Vam prenosimo:
Zaključci Konferencije (doc, 55 kB) >>
Poruka učesnika konferencije

Dio atmosfere možete pogledati i na slikama.

Konferencija "Sa kvalitetom ka evropskim integracijama"
Konferencija kvaliteta Bosne i Hercegovine: "Sa kvalitetom ka evropskim integracijama" je zamišljena kao mjesto na kojem će menadžeri najuspješnijih firmi i organizacija na polju kvaliteta u Bosni i Hercegovini, prezentirati rezultate iz prakse u duhu slogana ovogodišnje Evropske Nedelje Kvaliteta:
"Kvalitet u Evropi: Najbolja iskustva za bolji život".
16 - 18. Novembar , 2006. Hotel "Zenit", Neum, Bosna i Hercegovina

Detaljnije >>

Plakat za konferenciju.pdf (98 kB) >>
Reklamni letak AQBiH.pdf (201 kB) >>
Reklamni materijal za konferenciju o kvalitetu.pdf (187 kB) >>
Izvještaj sa Konferencije

U Neumu je u vremenu od 16 do 18 novembra održana Konferencija kvaliteta Bosne i Hercegovine u organizaciji Asocijacije za kvalitet BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH, te uz pomoć BH Telecoma d.d. Sarajevo, RGH Inspekt d.d. Sarajevo i Mašinskog fakulteta u Zenici.
Konferenciji je prisustovalo oko 80 učesnika iz cijele BiH i svih zainteresiranih područja (privreda, obrazovanje, ministarstva, državne službe, idr.)
Konferencija je realizovana u tri dana a mi Vam u nastavku donosimo program konferencija sa materijalima koje su učesnici izložili na samoj konferenciji

PROGRAM KONFERENCIJE:
Četvrtak, 16.11.2006.
15.00 - 17.00 Sastanak Organizacionog odbora Konferencije
17.00 - 18.00 Sastanak Upravnog odbora AQBiH
Od 18.00         Registracija učenika i piće dobrodošlice

Petak, 17.11.2006.
08.30 - 10.00 Registracija učesnika
10.00 - 10.30 Otvaranje Konferencije i pozdravno obraćanje
10.30 - 11.30 Uvodno izlaganje
Kvalitet juče, danas, sutra (M. Jančev, predsjednik Organizacionog odbora Konferencije) (pdf, 271 kB)
12.00 - 14.30 Prezentacija realiziranih projekata

 1. ENERGOINVEST, d.d. - Sarajevo (pdf, 1620 kB)
 2. POBJEDA, Fabrika pumpi i prečistača - Tešanj
 3. ASA PREVENT GROUP - Sarajevo (pdf, 753 kB)
 4. INSPEKT RGH, d.d. - Sarajevo (pdf, 891 kB)
 5. PS CIMOS TMD AI, d.o.o. - Gradačac
16.00 - 19.30 Nastavak prezentacije realiziranih projekata
 1. Stanje implementacije QMS sistema u malim i srednjim firmama u BiH (TAM BAS) (pdf, 210 kB)
 2. BELIF, d.o.o, Jelah (pdf, 157 kB)
 3. PING, d.o.o. - Sarajevo (pdf, 130 kB)
 4. HIFA, d.o.o. -Tešanj (pdf, 515 kB)
 5. KOTEKS, d.o.o - Tešanj (pdf, 200 kB)
 6. TELECOM INŽENJERING - Sarajevo (pdf, 261 kB)
 7. VLADA ZE-DE KANTONA - Zenica (pdf, 1110 kB)
 8. SOLANA - Tuzla (pdf, 187 kB)
 9. Zenička industrija mlijeka "ZIM" - Zenica (pdf, 1130 kB)
20.00 - Svana večera

Subota, 18.11.2006.
09.00 - 10.00 Priprema prijedloga dokumenata Konferencije (Radna grupa)
10.00 - 11.30 Razmjena iskustava nakon prezentacija: Uočeni problemi, sugestije i preporuke
11.30 - 12.00 Kafe pauza
12.00 - 13.00 Usvajanje dokumenata Konferencije i zatvaranje Konferencije

Na konferenciji je usvojena Inicijativa za formiranje sekcije menadžera u okviru AQBiH (pdf, 116 kB), te je usvojena zajednička poruka svih učesnika Konferencije (pdf, 122 kB) koja će biti dostavljena svim relevantnim subjektima u BiH (Predsjedništvo, Vlade, pojedina ministarstva, državne agencije i služe i dr.)
Na konferenciji je takođe potpisan Protokol o saradnji između Ascijacije za kvalitet u BiH i vanjskotrgovinske komore BiH (pdf, 610 kB)
Sa konferencije je upuceno pismo Generalnom sekretaru EOQ-a o aktivnostima Asocijacije za kvalitet u BiH (pdf, 73 kB).

U nastavku Vam prenosimo dio atmosfere iz Neuma (Slike)

Asocijacija za kvalitet u BiH je
EOQ National Representative Organization

EOQ


"Nema kvaliteta bez kvalitetne okoline. ´Lanac kvaliteta´ povezuje sve ekonomske i društvene igrače. Kvalitet je briga svakoga i zahtjeva da svako bude uključen u taj lanac"
(Evropska Povelja o kvalitetu, Pariz, 23.10.1998)
"Potrebno je da privrednici poboljšaju svoje menadžerske sposobnosti, dok javna administracija mora omogućiti stvaranje ambijenta pogodnog za podršku održivog razvoja društva."
(Evropska vizija kvaliteta, januar 2000)
Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine, svijesno svoje uloge u promociji ideje kvaliteta na prostoru Bosne i Hercegovine, usvaja slijedeću
DEKLARACIJU O KVALITETU
kojom potvrđuje svoje iskreno opredjeljenje da se na putu ka evropskoj integraciji zalaže za doslijednu primjenu evropskih ideja, načela, principa i standarda.

(Sarajevo, 6. novembar 2001)
    Webmaster | Ažurirano 09/15/2010